Woonbond overhandigt nieuw Plan voor de Volkshuisvesting aan minister

Redactie

12 september 2024

Politiek en beleid De Woonbond heeft donderdag het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting gelanceerd. Woonminister Mona Keijzer nam het eerste exemplaar in ontvangst. Deze toekomstvisie biedt concrete voorstellen voor de korte en lange termijn die leiden tot meer woningen, lagere woonlasten en een betere positie van huurders.

“Goed wonen is een mensenrecht en moet geen privilege zijn”, benadrukt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond. “Met dit plan willen we naar een Nederland waar iedereen een comfortabel, betaalbaar thuis heeft. Waar huurders zekerheid hebben over hun huis en invloed op hun woonomgeving.”

Na het in ontvangst nemen van het plan zei minister Keijzer hierin veel te herkennen van wat zij ook belangrijk vindt. “Waar wij elkaar in vinden is het realiseren van betaalbare woningen. Naast het realiseren van goede ruimtelijke ordening is dat ook mijn opdracht”, aldus de minister.

Meer sociale huur voor meer mensen toegankelijk

Om wonen als mensenrecht in de praktijk te brengen, is het volgens de Woonbond nodig dat van alle nieuw te bouwen woningen minstens 40% sociale huur is. Ook zouden mensen met een middeninkomen weer in een sociale huurwoning moeten kunnen wonen. Daarbij moet de huurprijs niet bepaald worden door de markt of door het inkomen van de bewoner, maar door de kwaliteit van de woning.

Woonquote omlaag, door eerlijker huurverhoging

Een ander opvallend pleidooi raakt aan het nieuws dat de huurstijging in 2024 de grootste is in 30 jaar tijd. Dit komt volgens de Woonbond omdat de regels voor de jaarlijkse huurverhogingen niet eerlijk zijn. “De systematiek voor de huurverhoging verschilt nu tussen de sociale huursector, de middenhuur en de vrije sector, dit is niet te verantwoorden. Zorg voor alle huurwoningen dat de jaarlijkse huurverhoging gebaseerd is op de inflatie of de loonontwikkeling, welke het laagst is van deze twee. En het liefst met een procentpunt daaronder, zodat de woonquote daalt”, aldus Winkels.

Volgende stap na behaalde successen

Het Plan voor de Volkshuisvesting 2.0 dat minister Keijzer donderdag in ontvangst heeft genomen is de geactualiseerde versie van het eerste plan dat in 2020 verscheen. Daarin pleitte de Woonbond nog onder meer voor het afschaffen van tijdelijke huurcontracten, meer regulering in de vrije sector, een basisnorm voor goed verhuurderschap en het afschaffen van de verhuurderheffing. Nu deze vier eisen werkelijkheid zijn geworden en de successen zijn gevierd, doet de Woonbond nieuwe voorstellen als volgende stap in het bouwen aan robuuste volkshuisvesting.

Volkshuisvesting robuust maken door lange termijn

De Woonbond heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat verhuur voor korte-termijn-winsten niet bijdraagt aan de betaalbaarheid en verduurzaming van woningen. De bond ziet dan ook een belangrijke rol voor woningcorporaties en andere lange-termijn-investeerders, om beter te kunnen sturen op onder meer betaalbaarheid en de verduurzamingopgave.

Samen hard aan de slag

Om het plan tot uitvoering te brengen moet er veel gebeuren. Winkels doet in de eerste plaats een oproep aan woningzoekenden, huurdersorganisaties, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties en andere verhuurders om zich te bemoeien met het plan. Aan lokale, provinciale en landelijke politici klinkt ook de oproep om het plan te gebruiken als basis voor beleid en de discussie aan te gaan over de voorstellen.

Ondanks recente verbeteringen in het woonbeleid is de wooncrisis onverminderd groot. Laten we samen werken aan robuuste volkshuisvesting, zodat wonen weer een recht is en een goede, betaalbare huurwoning de norm!