Goed en veilig wonen Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen op hun (huur)woning de stroom die ze zelf opwekken en op dat moment niet gebruiken, niet meer salderen. Dat besloot de Tweede Kamer op donderdag 14 november.
Redactie
18 november 2024
Vorige week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer-leden voor de afschaffing van de salderingsregeling. Daarbij werden wel een aantal kleine wijzigingen van het wetsvoorstel aangenomen, zoals een tijdelijke minimale vergoeding voor stroom die mensen met zonnepanelen aan het net leveren, en een verlaging van de terugleverkosten. Maar deze wijzigingen hebben nauwelijks tot geen invloed.
Stemming in de Kamers
GroenLinks-PvdA, SP, DENK, Partij voor de Dieren en SGP stemden tegen de afschaffing. De regeringspartijen (PVV, BBB, NSC en VVD) en D66, Volt, ChristenUnie, CDA, JA21 en Forum voor Democratie stemden voor. Daarmee werd het wetsvoorstel met 111 stemmen voor en 39 stemmen tegen aangenomen. Alleen de Eerste Kamer stemt nog over de voorgestelde wet. De verwachting is dat ook de Eerste Kamer de wet aanneemt.
Gevolgen voor huurders met zonnepanelen
Voor de gemiddelde huurder met zonnepanelen betekent dit dat zonnepanelen over het algemeen rendabel zijn en blijven als zij niet meer dan 2 euro servicekosten per zonnepaneel betalen. Huurders die meer dan 2 euro per paneel betalen zijn gemiddeld duurder uit dan huurders zonder zonnepanelen. Dit is wel afhankelijk van het eigen gebruik, het moment van stroomgebruik en het stroomtarief dat een huurder betaalt.
Servicekostenafspraken
Er zijn verhuurders die in de servicekostenafspraken hebben opgenomen dat de servicekosten voor zonnepanelen opnieuw worden bekeken als de salderingsregeling verdwijnt. Huurders die meer dan 2 euro per zonnepaneel per maand betalen én deze voorwaarde in de servicekostenafspraken hebben staan, kunnen hierover met de verhuurder in gesprek gaan. Voor huurders die deze afspraken niet hebben, ligt het ingewikkelder. De Woonbond komt hierover binnenkort met een advies aan huurders en verhuurders.
Hoe houd je zonnepanelen rendabel?
Huurders kunnen zelf een aantal dingen doen om zonnepanelen na het stoppen van de salderingsregeling financieel aantrekkelijk te houden:
- Gebruik zoveel mogelijk de zelf opgewekte stroom direct, door bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser overdag aan te zetten.
- Stap jaarlijks over naar een andere energieleverancier. Dit levert vaak een bonus op. Bovendien kun je vaak een lager stroomtarief afspreken. Let hierbij ook op de hoogte van de terugleverkosten.
Gevolgen voor huurders die EPV betalen
Huurders in nul-op-de-meterwoningen hebben veel zonnepanelen op hun huis. Hun energierekening is daardoor (bijna) nul. In plaats van een energierekening betalen zij een EnergiePrestatieVergoeding (EPV) aan hun verhuurder. Als de salderingsregeling vervalt, stijgt de stroomrekening van deze woningen flink. De overheid bekijkt de EPV-bedragen daarom opnieuw. De Woonbond is hierbij betrokken en zet in op een fors verlaging van de EPV.