Huren en geld Het kabinet is van plan de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 helemaal af te schaffen. Zonder compenserende maatregelen zou dit funest zijn voor de portemonnee en het klimaat.
Redactie
4 oktober 2024
Voormalig klimaatminister Jetten wilde de salderingsregeling al afschaffen, maar hier stak de Eerste Kamer in februari een stokje voor. Het huidige kabinet probeert het nu opnieuw. Door middel van het Belastingplan kan de politiek eind dit jaar alsnog besluiten om een streep te zetten door de voordelige regeling die geldt voor mensen met zonnepanelen.
Zonnestroom moet rendabel blijven voor huurders
Voor woningeigenaren die zelf zonnepanelen aangeschaft hebben, betekent dit een langere terugverdientijd. Maar voor huurders werkt dit anders. Zij betalen maandelijks via hun huurprijs of via de servicekosten een extra bedrag voor hun zonnepanelen. Sinds energiebedrijven terugleverkosten in rekening brengen, zijn zonnepanelen voor huurders al minder aantrekkelijk. Maar zodra de salderingsregeling afgeschaft wordt, kan het zelfs negatief uitpakken. De voordelen nemen dus af, terwijl de kosten blijven doorlopen.
Tijd voor klimaatrechtvaardig alternatief
In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Woonbond gepleit voor het behoud van het salderen. Maar dan voor een maximale hoeveelheid elektriciteit van bijvoorbeeld 1.200 kWh. Dit is een eerlijke, efficiënte en klimaatrechtvaardige oplossing. Hierdoor blijven zonnepanelen aantrekkelijk voor ieder huishouden en belandt het voordeel van de salderingsregeling niet langer onevenredig bij de grote huizen bedekt met tientallen panelen. Wat volgens de Woonbond ook beperkt moet worden, is de ruimte voor energieleveranciers om terugleverkosten in rekening te brengen.
Wat houdt salderen in?
Energiebedrijven zijn dankzij de huidige salderingsregeling verplicht om de zonnestroom die je teruglevert aan het net te verrekenen met de stroom die je gebruikt van het net. Dit heet salderen. Belasting en verbruikskosten betaal je alleen over de stroom die je onderaan de streep, netto, afneemt.
Tot nu toe profiteerden vooral mensen in een duurdere woning hiervan, blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts een op de zes woningen met zonnepanelen is een huurwoning, becijferde Aedes eerder.
Teken de petitie
Om het kabinet en de Tweede Kamer nog op tijd op andere gedachten te brengen heeft Vereniging Eigen Huis onlangs een petitie gestart. Deze roept de politiek op om zonnepanelen aantrekkelijk te houden. En dus met alternatieven te komen zodra de salderingsregeling afgeschaft wordt. Hoewel de petitie vooral gericht is op steun van woningeigenaren, steunt de Woonbond deze ook. Want zowel woningeigenaren als huurders zijn gebaat bij een eerlijk alternatief.