Burenoverlast zorgt voor stress en slaapproblemen

Burenoverlast zorgt voor stress en slaapproblemen

Goed en veilig wonen De impact van burenoverlast is groot. Het leidt tot psychische of fysieke klachten, blijkt uit een Woonbond-peiling. Een nieuw boek helpt de overlast aan te pakken.

Redactie

9 juli 2024

Mensen die kampen met overlast in hun woonomgeving voelen zich vaak onveilig, boos en gestrest. Dat blijkt uit de peiling waar 339 leden van de Woonbond aan meededen. Burenoverlast zorgt voor stress en slaapproblemen, geven deelnemers aan. Het leidt ook tot somberheid, angst of andere mentale of fysieke klachten.

Grootste boosdoener is geluidsoverlast

In totaal gaf ruim drie kwart van de deelnemers aan overlast te ervaren (77 procent). In bijna de helft van de gevallen gaat het om dagelijkse hinder.

De overlast komt meestal door geluiden van directe buren, zoals geloop, gepraat of de tv. Ook harde muziek, geschreeuw, hondengeblaf, houtkachels, zwerfafval en verkeer zijn een bron van klachten.

Overlast aanpakken kan wel

Het melden van de overlast leidde in dit onderzoek meestal niet tot een oplossing. Toch is het goed mogelijk om burenoverlast te stoppen.

Om mensen te helpen bij de aanpak van overlast, bracht de Woonbond het boek Woonoverlast uit (ook beschikbaar als e-book). Aan de hand van voorbeelden en tips krijgt de lezer handvatten om de overlast te stoppen.

Praat eerst met de buren

Ga allereerst met de buren in gesprek, is een van de adviezen. Al dan niet met hulp van buurtbemiddeling. Direct naar de verhuurder of politie stappen kan bij burenoverlast het conflict verergeren.

Andere vormen van overlast uit de omgeving, zoals een café, vliegtuigen, school of windmolens, komen ook aan bod in het boek Woonoverlast.

Special over overlast

In het nieuwe woonmagazine Huurwijzer besteden we ruimschoots aandacht aan woonoverlast met verhalen van huurders, cijfers en een stappenplan. Ook de uitkomsten van de ledenpeiling komen uitgebreid aan bod.