3,6 miljoen huurders kans op hitte in huis
Goed en veilig wonen 3,6 miljoen huurders wonen in een woning die het risico loopt om oververhit te raken op zonnige warme dagen. Dat blijkt uit onderzoek van Investico waarbij ook de Woonbond betrokken is.
Redactie
10 juli 2024
Hitte in huis is gevaarlijk. Vooral ouderen, baby’s en zieken zijn kwetsbaar. Zij kunnen door oververhitting in het ziekenhuis terecht komen of zelfs dood gaan. “We weten dat hittegolven zorgen dat er steeds per week zo’n 300 tot 400 mensen extra overlijden,” vertelt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie bij het Radboud Medisch Centrum in EenVandaag. “Ze zijn niet goed beschermd door hun woonomgeving.” Investico berekende dat 10 miljoen mensen in Nederland, zowel huurders als kopers, in een huis wonen dat oververhit kan raken.
Temperatuuroverschrijding
De onderzoeksjournalisten van Investico maakten een analyse van de hittescores van huizen. De hittescore wordt ook wel de TOjuli genoemd. TOjuli staat voor de TemperatuurOverschrijding in de maand juli, de warmste maand van het jaar. De TOjuli staat sinds 2021 op het energielabel. De waarde geeft het risico op oververhitting aan. Is de TOjuli hoger dan 1,2, dan is er een kans dat de woning te heet wordt. Dit is een indicatie. Ook een woning met een lagere TOjuli-waarde dan 1,2 kan last hebben van oververhitting.
Geen eisen voor bestaande woningen
Voor nieuwbouwwoningen moeten de TO-waarden van de gevels lager zijn dan 1,2. Maar voor bestaande woningen zijn er geen eisen, ook niet als ze gerenoveerd of verduurzaamd worden. De Woonbond krijgt dan ook steeds meer meldingen van oververhitting van woningen die afgelopen jaren beter geïsoleerd zijn en waarbij geen maatregelen zijn genomen om de woning in de zomer koel te houden.
Isoleren én hitte voorkomen
De Woonbond wil dat er ook eisen komen voor woningen die verduurzaamd worden, net als bij nieuwbouwwoningen. “De belangrijkste maatregelen om opwarming van een woning te voorkomen zijn buitenzonwering en mogelijkheden om warme lucht te spuien in de nacht,” zegt Pieter van het Kaar, bouwkundige van de Woonbond. “Bij een renovatie moet hier rekening mee gehouden worden. De situatie in de zomer is net zo belangrijk als de situatie in de winter.”
Groene omgeving 10 graden koeler
Maar alleen maatregelen aan de woningen zijn niet voldoende om hitte te voorkomen. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Planten en water zorgen dat de lucht rond woningen minder opwarmt, en zelfs afkoelt door verdamping. Vooral grote bomen hebben een groot effect. Ze kunnen ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur wel 10 graden lager is in de zomer. Dat een groene omgeving een positief effect heeft, blijkt ook uit het onderzoek van Investico. In de versteende Randstad is het gevaar van oververhitting veel groter dan op andere plekken in Nederland.
Beter beleid nodig
De Woonbond is met Aedes (vereniging van woningcorporaties) en met de Rijksoverheid in gesprek om te zorgen dat er beter beleid komt om huurders tegen hittestress in huis te beschermen. Daarnaast vraagt de bond onder meer via de media aandacht voor dit onderwerp, en geeft huurdersorganisatie, bewonerscommissies en huurders advies en voorlichting.
Wat kan je zelf doen tegen hitte
Lees op de webpagina Aanpak van hitte in huis en Tien tips tegen hittestress wat je zelf kunt doen om hittestress in huis te voorkomen of te beperken. Is hitte in jouw huis een groot probleem, dan kan het zijn dat hitte een gebrek is aan jouw woning. Je kunt hiervoor terecht bij de Huurcommissie. Op de webpagina Hitte in huis is een gebrek lees je meer.
Aanpassen aan klimaatverandering
Flyer / BrochureDo