Particuliere huurder is het slechtst af: minst energiezuinige woningen

  

Huurders in de particuliere sector moeten deze dagen flink stoken.

Dubbel glas is al tientallen jaren een beproefde manier om energie te besparen. Toch hebben veel particuliere huurders nog altijd enkel glas. Beeld © ANP

Hun huurhuizen zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben vaker enkel glas. Daardoor is de energierekening van particuliere huurders relatief hoog. De Woonbond pleit voor het bevriezen van de huren voor huizen met de laagste energielabels.

De bond van huurders in de sociale en particuliere huurders presenteert vandaag de resultaten uit een onderzoek onder de eigen achterban. 700 huurders hebben een enquête ingevuld. 

Driekwart zegt enkel glas te hebben

Bijna driekwart van de huurders in de particuliere sector woont in een huis met enkel glas. Precies 90 procent van die groep geeft aan in een slecht geïsoleerd huis te wonen. In de sociale huursector is dat respectievelijk 36 procent en 77 procent.

Cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunen dat huurwoningen in de particuliere sector tot de minst energiezuinige huizen van Nederland behoren. Ten opzichte van sociale huurwoningen en koophuizen hebben dit soort huizen vaker een laag energielabel.

Forse energierekening

“Huurders uit de commerciële sector komen er duidelijk het slechtst vanaf”, zegt de Woonbond. Huurprijzen in de particuliere sector zijn de laatste jaren flink gestegen. Daar komt nu ook een forse energierekening bovenop, vanwege de hogere belasting op energie.

Huiseigenaren kunnen zelf beslissen of ze energiebesparende maatregelen nemen, zoals spouwmuurisolatie. Woningcorporaties, de eigenaren van sociale huurwoningen, worden door de overheid aangespoord huizen op te knappen. Van particuliere verhuurders wordt vooralsnog niets verwacht, ook niet in het Klimaatakkoord. Huurders krijgen dus wel hogere lasten, maar kunnen daar niets aan doen.

Kleine beleggers

Er moet meer druk op verhuurders komen om woningen aan te pakken, zei beleidsadviseur Bastiaan van Perlo van de Woonbond eerder tegen RTL Z.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, nuanceert Vastgoed Belang, de belangenvereniging van particuliere verhuurders. “De meeste particuliere verhuurders zijn kleinere beleggers. Ondernemers die bijvoorbeeld in vastgoed hebben geïnvesteerd als pensioenvoorziening”, reageert een woordvoerder van Vastgoed Belang. “Zij hebben financiële hulp nodig bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.”

Bron: RTL nieuws