Nul-op-de-meter en de energieprestatievergoeding

  

Duurzaam wonen met lagere lasten – CO2 neutrale woningen

Vanaf 2050 moeten alle woningen CO2 neutraal zijn. Dat past ook bij onze duurzaamheidsambitie. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de woonlasten voor onze huurders zo laag mogelijk blijven én dat we hen kwalitatief betaalbare woningen bieden. Zo zijn we al een aantal jaren bezig met het isoleren van woningen, het plaatsen van zonnepanelen en zorgen we ervoor dat onze woningen een groen energielabel hebben. Steeds vaker kiezen we voor CO2 neutrale woningen. Ook wel energieneutrale woningen genoemd. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bestaande woningen worden omgebouwd. In een CO2 neutrale woning wordt de energie die de huurder gebruikt in principe helemaal opgewekt door de woning zelf. De energie die nodig is om de woning te verwarmen (het benodigde warme water en een groot gedeelte van de eigen energiebehoefte), wordt door het huis opgewekt. Een enorme woningverbetering met financieel voordeel voor de huurder.

Slimme combinatie van energiemaatregelen

We lopen voorop als het gaat om energiezuinigheid en innovatieve bouw. Onze CO2 neutrale woningen hebben een slimme combinatie van energiemaatregelen:

  • de woning is buitengewoon goed geïsoleerd, waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat;
  • de woning is voorzien van een slim en praktisch ventilatiesysteem, waardoor je verzekerd bent van een perfect binnenklimaat, dat ook nog eens extreem energiezuinig is;
  • de warmte voor de verwarming en warm water uit de kraan worden opgewekt door een grondgebonden warmtepomp met boiler. Deze warmtepomp haalt de energie, afhankelijk van het systeem waarvoor gekozen wordt, uit de zon, lucht of aardbodem rondom de woningen, en werkt op stroom. In de winter werkt dit verwarmend voor de woning en in de zomer houdt de woning een aangename temperatuur, enkele graden onder de buitentemperatuur;
  • de zon is een onuitputtelijke bron van schone energie, waar we vaak ook gebruik van maken. Zonnepanelen op woningen compenseren voor een groot deel het elektraverbruik;
  • de woning heeft geen gasaansluiting. De kosten voor deze gasaansluiting, onder andere vastrecht, verdwijnen hiermee als kostenpost op de energierekening.

Lagere woonlasten

Energieprestatievergoeding

Het verduurzamen van woningen vergt voor Goed Wonen Gemert een grote financiële investering. Als huurder betaal je hiervoor elke maand een bepaald bedrag. Dit heet de energieprestatievergoeding (EPV). De energieprestatievergoeding varieert per type woning en is gebaseerd op een prijs per m2 gebruiksoppervlakte (GO). De wettelijke EPV varieert tussen € 1,- en maximaal € 1,40 per m2 gebruikersoppervlakte.

Energielasten

Huurders van een energiezuinige woning betalen dan wel een energieprestatievergoeding, maar daarvoor in de plaats zijn de energielasten verwaarloosbaar. Het is zelfs mogelijk dat de nota van de energieleverancier nul is. Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Is het verbruik gelijk aan dat van een gemiddeld gezin in Nederland? Dan is de energierekening ongeveer € 10,- à € 20,- per maand. Ben je heel zuinig met energie, dan is het mogelijk dat je op jaarbasis niets hoeft te betalen aan je energieleverancier.

Voorbeeld
De woning biedt alles wat nodig is om zeer energiezuinig te leven. In onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien wat de woonlasten kunnen zijn van een gemiddelde woning We maken de vergelijking tussen een traditionele woning en een energiezuinige woning.

Traditionele woning:
Huur: € 640,00
Energie: € 150,00
Water: € 17,50
Totale woonlasten: € 807,50

Energiezuinige woning:
Huur: € 640,00
EPV: € 100,00
Energie: € 12,50
Water: €   17,50
Totale woonlasten: € 770,00

* Bron Nibud,  uitgangspunt energie gemiddeld gezin met 2,5 personen.

Kijk hier een duidelijke presentatie over hoe dit in zijn werk gaat.

Nieuwbouwwoningen

Onze nieuwbouwprojecten lopen voorop als het gaat om energiezuinigheid en innovatieve bouw, zoals Elzenhof Gemert, Prinat, Prinses Irenestraat Gemert en de seniorenwoningen aan straatzijde Molenweg Bakel.

Bestaande woningen

Steeds meer bestaande woningen bouwen we om naar CO2 neutrale woningen. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan in Elsendorp en op de Predikherenstraat in Gemert. Ben je benieuwd hoe een huurder het ervaren heeft? Bekijk dan hier het verhaal van Leo van Tilborg. Op de Predikherenstraat in Gemert zijn de woningen, naast een renovatie van de schil, middels vier verschillende installatieconcepten energiezuinig gemaakt. Een mooie manier van samenwerken met Huybregts Relou, die bijdraagt aan een resultaat om trots op te zijn. Benieuwd hoe dit project in zijn werk ging? Bekijk dan hier de film. Eind 2018 en in 2019 gaan we zo’n 60 woningen ombouwen tot energiezuinige woningen.

Meer informatie

Ben je ook huurder bij ons en geïnteresseerd in een energiezuinige woning? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan hier graag met je over in gesprek.

Bron: goedwonengemert.nl