Kassa: Circa 150.000 ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels in Nederland

  

Kassa: Circa 150.000 ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels in Nederland

In Nederland hangen circa 150.000 “gevaarlijke” cv-ketels van het merk Agpo Ferroli die tot woningbranden kunnen leiden, schrijft het consumentenprogramma Kassa zaterdagochtend op basis van deskundigen. Zaterdagavond besteedt Kassa in de tv-uitzending aandacht aan de cv-ketels.

De cv-ketels van Agpo Ferroli die als “levensgevaarlijk” worden gezien, zijn van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux, met een productiedatum van voor 2011.

Een van de grootste onderhoudsbedrijven, Breman, schat in dat inmiddels duizenden toestellen dusdanig oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Hierbij was de kans op een woningbrand groot, stelt het onderhoudsbedrijf in gesprek met Kassa.

“De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen”, stelt Breman. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale deelt deze conclusie. “Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht”, stelt Ale in gesprek met het consumentenprogramma.

Volgens de emeritus hoogleraar ontstaan de problemen wanneer de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer van de ketel en smelt het aluminium eromheen. “Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen, omdat monteurs er niet goed bij kunnen”, concludeert Ale.

In een eerste reactie laat Agpo Ferroli weten zich niet te herkennen in de problemen. De door Kassa genoemde problemen doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud.


%d bloggers liken dit: