Interview huurder Gerrie: “Het zijn maar kleine dingen, maar die maken wel verschil”

  

In september zijn we op de Boskant in Handel gestart met het verduurzamen van zes woningen.

Zes woningen worden omgetoverd tot CO2 neutrale woningen. Gerrie Wetzer, bewoner op de Boskant, vertelt elke maand over zijn ervaringen. Lees zijn verhaal van deze maand.

Verhuizen

“Kijk, ik kan weer naar buiten”, zegt Gerrie lachend. “De steigers rondom mijn woning zijn weg en de woning is inmiddels wit geschilderd. Alleen het kader rondom de voordeur en de onderrand van de woning worden nog lichtgrijs geverfd. Verder is de buitenkant klaar. Mensen die hier al een tijdje niet geweest zijn, verbazen zich erover hoe het er nu uitziet. Het oogt heel fris en open allemaal. Echt een wereld van verschil als je het vergelijkt met een maand geleden”.

Gerrie: “En over een paar dagen is het zover! Dan verhuis ik naar de wisselwoning een paar deuren verderop. Normaal kun je natuurlijk gewoon in je eigen huis blijven wonen als je gaat verduurzamen, maar in mijn geval wordt de renovatie groter aangepakt. Ik krijg een aanbouw, een nieuwe keuken, toilet, badkamer en de vloer wordt eruit gehaald. Meer gedoe dan normaal, maar dan krijg je er ook wat voor terug. En het is natuurlijk geen straf om in de tussentijd in een fris, nieuw huis te wonen”, zegt Gerrie lachend. “Dat is echt luxe.”

Slim nieuwe aankopen doen

“Ik heb me de afgelopen tijd verdiept in elektrische apparatuur”, vertelt Gerrie. “Het zal je verbazen hoe het energieverbruik van dezelfde apparatuur kan verschillen per merk. Het loont echt om hier goed naar te kijken. Je kunt beter iets meer betalen. Dat verdien je door de jaren heen wel weer terug. Een apparaat dat zuinig omgaat met energie is vaak duurder. In gebruik zijn zuinige apparaten echter goedkoper omdat ze veel minder stroom verbruiken. Als het kan, moet je echt kiezen voor energielabel A+++. En zelfs daarbinnen heb je nog verschillende categorieën. Verder gebruik ik alleen nog maar LED-verlichting. Zelfs in deze zoutlampen”, zegt Gerrie al wijzend naar twee lampen in de hoek van de kamer.

Gerrie: “Als je de apparatuur eenmaal hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Veel mensen zetten de tv, muziekinstallatie of computer bijvoorbeeld op stand-by, maar dan verbruik je nog steeds stroom. Je kunt de apparaten beter helemaal uitzetten of zelfs de stekker uit het stopcontract trekken. Het zijn maar kleine dingen, maar die maken wel verschil.”

Thuisaccu

“Ik heb deelgenomen aan een pilot van Goed Wonen om te testen met een thuisaccu”, zegt Gerrie. “Dat is ontzettend goed bevallen. Apparaten met een laag energieverbruik heb ik aangesloten op de thuisaccu en apparaten met een hoog energieverbruik gaan vanuit de meterkast. De accu draait volop, maar ik verbruik amper stroom.” Gerrie: “Met een thuisaccu wordt de opgewekte stroom opgeslagen in de accu. De meeste stroom verbruik je namelijk in de ochtend en avond en dat zijn juist de momenten waarop de zonnepanelen het minste doen. Al hebben we in Nederland ook de zogenaamde salderingsregeling waardoor je de opgewekte stroom in feite ook weer terugkrijgt. Ik zorg dat ik apparaten met een hoog energieverbruik aanzet in de middag als de zon schijnt. Dan werken de zonnepanelen het beste. Wellicht lastig als je overdag niet thuis bent, maar dan zou je er bijvoorbeeld een timer op kunnen zetten. Dan springt de wasmachine bijvoorbeeld aan als je aan het werk bent. Ik zie het echt als een uitdaging om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken waardoor ik nog energiezuiniger kan leven.”

Volgende maand

Volgende maand woont Gerrie in de wisselwoning en kan hij meer vertellen over hoe het is om in een CO2 neutrale woning te wonen. Heb je een vraag aan Gerrie waar hij in zijn volgende verhaal antwoord op moet geven? Mail deze dan naar info@goedwonengemertnl.

Lees ook zijn verhaal van vorige maand.

Bron: website Goed Wonen Gemert 03-01-2019