Huurbemiddelaars rekenen nog steeds illegale kosten

  

70 procent van de huurbemiddelaars rekent nog steeds illegale kosten

Huurders betalen nog altijd onterechte bemiddelingskosten voor een nieuwe woning, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zaterdag in gesprek met NOS.

ACM meldt dat 70 procent van huurbemiddelingsbedrijven kosten rekent aan toekomstige huurders, terwijl dit tegen de regels is.

De Hoge Raad bepaalde in 2015 dat dit soort instanties niet van zowel de verhuurder als een nieuwe huurder kosten mogen rekenen. Huurbemiddelingsbedrijven rekenen al zogeheten ‘makelaarsgeld’ van verhuurders, waardoor bemiddelingskosten aan nieuwe huurders illegaal zouden zijn.

“En of je het nou administratiekosten, sleutelgeld of bemiddelingskosten noemt, het mag gewoon niet,” zegt een ACM-woordvoerder tegen de NOS.W

In gesprek met NOS stelt de vereniging die de belangen van huurders verdedigt, de Woonbond, dat dezelfde kosten wel lager zijn geworden sinds de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens de Woonbond zijn de kosten inmiddels enkele honderden euro’s, in plaats van een maand huur.

Dit heeft echter wel als gevolg dat de stap naar de rechter moeilijker wordt voor nieuwe huurders, vertelt directeur Paulus Jansen van de Woonbond. “Ga ik echt voor 200 euro procederen? Dat vragen veel mensen zich af”, stelt Jansen in gesprek met de NOS.


%d bloggers liken dit: