Energienota voor veel mensen lager

  

Energienota voor veel mensen lager

Veel mensen hadden in 2019 een fors hogere energierekening dan in het jaar ervoor. Een van de oorzaken: hogere belastingen op energie.

Heffingskorting omhoog

Voor particuliere aansluitingen geldt een ‘heffingskorting’ op de energiebelasting. Die korting -een teruggave- is voor ieder huishouden hetzelfde bedrag. In 2019 verlaagde de overheid die heffingskorting. Maar in 2020 gaat de korting juist flink omhoog.

Gemiddeld huishouden goedkoper uit

Wat je merkt van die hogere teruggave hangt van je energieverbruik af. Volgens de overheid gaat een ‘gemiddeld huishouden’ ongeveer € 100 minder betalen. Maar die gaan ervan uit dat een ‘gemiddeld huishouden’ jaarlijks 1.179 m3 gas verbruikt en 2.525 kWh stroom. Volgens critici is dat een onrealistisch lage inschatting van het gemiddelde verbruik.

Check je energierekening

Met de rekentool van Milieu Centraal(externe link) kun je nagaan hoe de veranderde energiebelasting uitpakt voor je eigen huishouden. Ga je dit jaar meer of juist minder betalen als je verbruik gelijk zou blijven? Bij Milieu Centraal kun je ook terecht voor tips om energie te besparen.

Ook overstappen kan lonen

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kun je nog op een andere manier besparen op je energierekening. Overstappen is bijna altijd goedkoper dan je huidige contract verlengen. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten vaak kortingen die voor bestaande klanten niet gelden.

Bron: de Nederlandse Woonbond