Check je huurverhoging met Huurwijzer 1

  

Ook dit jaar kun je het huurverhogingsvoorstel van je verhuurder checken

met de special over de jaarlijkse huurverhoging in Huurwijzer, het woonmagazine voor huurders. En ga mee op pad met Huurteam Utrecht.

Bob Soepoesepa van Huurteam Utrecht.
Bob Soepoesepa van het Huurteam Utrecht staat huurders bij in geschillen met hun huisbaas.

Special huurverhoging

Vóór 1 mei krijgen de meeste huurders een huurverhogingsvoorstel van hun verhuurder in de bus. Maar klopt het voorstel wel en hoe kun je bezwaar maken als dit niet zo is? Dat lees je in de huurverhogingsspecial. Controleer ook de puntentelling van je woning met onze checklist en weet wat de maximale huur van je woning is.

Problemen in de commerciële huursector nemen toe

Huurteams staan huurders bij in geschillen met hun huisbaas. Geen overbodige dienstverlening in deze tijden van woningnood, woekerhuren, huisjesmelkers en tijdelijke huurcontracten. Op pad met Bob Soepoesepa van Huurteam Utrecht. ‘De realiteit is dat we met het huurteam sinds 2016 bijna alleen nog maar tijdelijke contracten tegenkomen van een jaar of minder.’

Het best verstopte geheim van Rotterdam

Voor de rubriek ‘Beste buurtje’ zijn we op bezoek in het best verstopte geheim van Rotterdam: het dorp Heijplaat dat ligt ingeklemd tussen twee Rotterdamse havens. Verhalenverteller Nico Prins vertelt over de geschiedenis van wonen in ‘het bonkend hart van de wereldeconomie’.

Huurders tegen krimp

Huurdersvereniging Gendt zet zich in voor meer sociale huurwoningen voor de jeugd in hun krimpende dorp. Een sterk voorbeeld van wat huurdersorganisaties in het land voor elkaar krijgen voor mensen die (betaalbare) woonruimte nodig hebben.

Woongroepen voor ouderen

Het blijkt dat ouderen die samen wonen sociaal actiever blijven, gezonder én zelfredzamer zijn. Gabriëlle Verbeek, voorzitter van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen, vertelt over de kansen en knelpunten van woongemeenschappen voor ouderen.

Ledenpanel overlast

Overlast was het onderwerp van een digitale peiling onder ruim 400 panelleden. Bijna 30 procent ervaart burenlawaai.

Vaste rubrieken

In ‘Om te beginnen’ nieuwtjes op het gebied van huren en wonen, waaronder de mogelijkheden voor huurbevriezing of -verlaging op basis van het Sociaal Huurakkoord. ‘Ongewoon wonen’ doen sinds een paar maanden de bewoners van de totaal gerenoveerde watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. En ingezonden brieven van lezers komen aan bod in ‘Beste Woonbond’.

Informatie en tips

Praktische tips vind je in de rubrieken ‘Groene vingers’ met tuin- en balkontips en ‘Huisraad’ over handige huishoudhulpjes. Natuurlijk ontbreken ook de columns van Carrie en Woonbonddirecteur Paulus Janssen, ‘Schuurpapier’, ‘Mijn huisbaas en ik’, en de kruiswoordpuzzel niet.

Wanneer krijgt u Huurwijzer?

Persoonlijke leden van de Woonbond ontvangen automatisch vier keer per jaar Huurwijzer in hun brievenbus. U kunt ook een jaarabonnement nemen. Een aantal huurdersorganisaties hebben een achterbanabonnement en laten Huurwijzer bij hun leden bezorgen. Wilt u meer weten over het achterbanabonnement? Neemt u dan contact op met de redactie via 020-5517700.

Huurpeil, vakblad voor de huursector

Voor de inhoudelijk wat zwaardere artikelen over huren en huurbeleid kunt u terecht bij Huurpeil, vakblad voor de huursector, de andere kwartaaluitgave van de Woonbond. Ook op dit tijdschrift, dat onder meer wordt verspreid onder lidorganisaties van de Woonbond, kunt u een abonnement nemen.

Bron: de Nederlandse Woonbond